fot. unsplash.com

Nawet najbardziej wymyślne danie, jeżeli nie jest dobrze doprawione, traci swój smak. A z drugiej strony, gdy da się ich za dużo, są zwyczajnie niejadalne. Jedno jest pewne- nadają cudowny charakter każdemu daniu. W sezonie jesienno-zimowym szukamy takich, które nie tylko wspaniale smakują, ale i rozgrzewają w wilgotne i mroźne dni. Po które więc sięgać?

Rozgrzewające przyprawy to w dużej mierze domena kuchni Wschodu. Na szczęście zapożyczyliśmy od nich nie tylko rytuał porannej medytacji czy rollera do masażu. Przyprawy takie jak kurkuma, cynamon czy kardamon już na dobre zagościły w naszej kuchni. Co trzeba jeszcze o nich wiedzieć? 

Pomocny jak kardamon

Zestawienie rozgrzewających przypraw otwiera mniej popularne w Polsce ziarenko zwane kardamonem. Kupisz go zarówno w formie sproszkowanej, jak i w całości. Uważaj z jego ilością, bo ma bardzo intensywny, korzenny aromat. Już jedna szczypta sprawia, że jest wyczuwalny w całym daniu. Świetnie nada się do:

  • Grzanego wina,
  • Zimowej herbaty,
  • Korzennych wypieków takich jak pierniki czy Brownie korzenne.
fot. unsplash.com

Zaletą tej przyprawy są walory smakowe oraz jej zbawienne działanie na nasz organizm. Ma właściwości rozgrzewające, przyspieszające metabolim oraz spalanie tłuszczu. Jego składnik z pewnością spotkasz w naturalnych syropach na gardło czy lekach na astmę. 

Złoto Wschodu – Kurkuma

Znana już od starożytności, wciąż jest uwielbiana za swoje wspaniałe działanie na ciało człowieka. Przede wszystkim działa przeciwzapalnie. Znana jest również ze swoich antybakteryjnych właściwości. Gdy dodamy do tego detoks organizmu, pokocha ją prawie każdy. W naturze występuje w formie korzenia, trochę podobnego do imbiru. Jednak po rozcięciu od razu widać różnicę – intensywnie żółty środek. Dodaj kurkumę do:

  • Sosów
  • Porannej szklanki wody z miodem
  • Jako przyprawa do warzyw
  • Do czarnej herbaty

Kurkuma pomaga również na schorzenia układu oddechowego, problemów z pasożytami oraz chorób związanych z wątrobą. 

Ostra jak chilli

Pieprz cayene to mała, niepozorna papryczka. O tym, jak wielką ma moc, przekonuje się każdy, kto nieopatrznie spróbuje jej. Jest jedną z najostrzejszych przypraw na świecie. I do tego bardzo dobrze rozgrzewa. Spotkasz ja w postaci papryczek, zmielonej na proszek albo w formie płatków. Przyda się, gdy chcesz zaostrzyć smak:

  • Gorącej czekolady,
  • Ciasteczek czekoladowych,
  • Potraw mięsnych,
  • Sosów,
  • Makaronu.

Pieprz kajeński wspaniale przyspiesza trawienie i leczenie infekcji. Do tego, co udowodnione naukowo, obniża poziom cholesterolu we krwi. 

Na zapalenie – imbir

Kłącze imbiru wygląda zupełnie zwyczajnie i aż się wierzyć nie chce, że ma taką ogromną moc. Kupisz go w formie korzenia, wtedy obierz go ze skórki przed użyciem, albo zmielonej w proszek. Dobrze współgra z:

  • Dania kuchni azjatyckiej
  • Marynaty
  • Składnik przyprawy korzennej
  • Dodatek do herbaty
  • Składnik grzańca
  • Rosół, pod warunkiem, że nie dasz go więcej niż 1,5 cm korzenia. 

Imbir sam w sobie pomaga przy infekcjach, a jego działanie porównywalne jest do aspiryny. Dodatkowo stymuluje krążenie krwi i ma działanie przeciwzakrzepowe. Da ulgę w przypadku wzdęć, nudności, migreny oraz problemów z trawieniem. 

fot. unsplash.com

Król cynamon

To jedna z najbardziej popularnych przypraw, która znajduje się w każdej kuchni. Nie tylko rozgrzewa, ale i dodaje smaku każdej potrawie. Sprzedawany jest w formie kory młodych pędów lub sproszkowanej. Jeżeli kupujesz w całości, upewnij się, że akurat te są dopuszczone do spożycia. Laski cynamonu są również bardzo popularnym dodatkiem dekoratorskim i florystycznym. Dodaj go do:

  • Wypieków, szczególnie tych na Boże Narodzenie,
  • Szarlotki,
  • Ciasta marchewkowego,
  • Owsianki,
  • Gorącej czekolady,
  • Grzańca.

Przyprawa ta silnie oddziałuje na procesy trawienne, obniża cholesterol oraz koi układ nerwowy. 

Podsumowując te przyprawy to prawdziwa podróż do lepszego, bardziej wyrazistego smaku każdego dania. Nie wahaj się więc sięgać po nie, szczególnie w te zimowe dni. Jak podkłady na zimę i kremy na zimę chronią twoją skórę, tak przyprawy dokładają się do naszej odporności. A ona dzisiaj jest na wagę złota!